Uncategorized

ОСТАРА

ПРОЛЕТНО РАВНОДЕНСТВИЕ – ПРАЗНИК ОСТАРА

Празникът на Остара бележи началото на келтската магическа година. Както вече знаете, келтските празници съответстват на природните сезони и цикълът на колелото на годината започва с Остара, това е пробуждането на природата, пробуждането на живота, времето, в което започва разкриване на скритите ресурси. От Остара птиците започват да се връщат от топлите страни, дърветата започнат да се разлистват, първите цветя се подават от земята, а през деня Слънцето, изгряващо над хоризонта, наистина започва да топли и да разтопява снега, там, където той е навалял.

В това време на годината все още е студено през нощта, зимата не иска да се оттегли, но времето на пролетното равноденствие, времето на Остара, празнува възраждането на Живота и тя няма друг избор, освен да даде път на новия живот.

Остара се счита за богиня на радостта, зората, плодородието, носителка на животворната сила на природата. Неин приоритет са любовта и знанията. Великата богиня, освободена от ледения зимен затвор, вече се покрива със зеленина, благославя Земята за плодородие, буквално я взривява отвътре след зимен сън. Тя отново дава на земята плодородие и сила на растеж, поставя началото. Остара е двойствена в своите проявления. От една страна, тя е Пазител и Помощник на обновяващия се живот, целомъдрен и строг Владетел на Женските (предимно лунни) сили на Природата. Тя насърчава всичко, което може да расте и да се развива. От друга страна, Тя е безмилостен Воин, враждебна към всичко изкуствено, неестествено и пагубно.

Остара е вторият от трите пролетни празника в Колелото на годината, който се чества на пролетното равноденствие. Равноденствието настъпва между 19 и 21 март. Тази година (2021), идва на 03.20. в 11: 37ч.

В християнската традиция Остара се свързва с Великден, но името на келтския празник носи името си от образа на Еастре, който се възприема като Богинята на пролетта. Под една или друга форма Богинята на пролетта присъства в много народни традиции. Тя има друго име, различна история, но е свързана със зората, жизнеността, пробуждането на природата, радостта, плодородието.

Келтският фестивал на Остара е между зимното (Йол) и лятното (Лита) слънцестоене; той е вторият от осемте празника в календарната година, разположен между „огнените празници“ – Имболг (1-2 февруари) и Белтейн (1 май).

Празникът на пролетното равноденствие се чества навсякъде, по целия свят, тъй като в древността хората особено ясно са усещали връзката си с природата и ритъмът на живота им се е определял от ритъма на природните цикли.

Славяните наричали пролетното равноденствие свраки или чучулиги и организирали весели тържества, призоваващи пролетта. Печали са специални церемониални сладкиши под формата на птици и ги давали на домашните си животни за здраве и продовитост.

В Япония дори днес равноденствието се чества като будистки празник Хару-но Хиган, който е признат на държавно ниво и е почивен ден. Японците празнуват Хару-но Хиган цяла седмица (3 дни преди и 3 дни след равноденствието). Това е ежегоден празник, на който хората се молят за щастието и здравето на малките подрастващи момичета. Традициите за празника са свързани с древните вярвания за ритуалното пречистване. Те смятали, че лошите постъпки и омърсената човешка душа могат да бъдат умити и да се пречистят в ритуали, изпълнявани край реки и потоци. По-късно в тези ритуали се използвали хартиени кукли.

Новруз в превод означава „нов ден“, това е празникът, който се отбелязва в много азиатски страни и е деня на пролетното равноденствие. Той поставя началото на Новата година при тюрските и иранските народи. Древният празник Новруз е обявен като международен празник и е внесен в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Днес празникът Новруз се развива с традициите на прародителите и се посреща в атмосфера на единство и сплотеност, щастие и веселба, с демонстрация на нематериалната култура на азербайджанския народ – неговите традиции, обичаи и празненство.

В древен Рим богинята на пролетта е Кибела, богинята майка, тя била почитана всяка пролет. Тази традиция се е запазила в някои части на Италия и до днес.

Остара е отразена в християнските традиции като се свързва с празника Великден.

Най-известният празник, който християните празнуват почти по целия свят е Великден.

Смята се, че в християнската религия богинята Остара е почитана като Дева Мария, а празникът е бил фрагментиран и отразен в други значими християнски дати.

Сега пролетното равноденствие идва под формата на Благовещение. Невъзможно е да не забележим, че именно на този ден ангелът е информирал Мария за бременността и че тя е родила на 25 декември – много близо до зимното слънцестоене. Това е съвместимо с древните легенди за богинята майка и бога  слънце, основните ипостаси в келтските традиции.

Основните атрибути на Остара – цветни яйца и зайци – се пренасят и в празника Великден.

Празнични символи: заек, яйца, ябълки, гълъби

Традиционните символи на Остара са заека и яйцата.

Има интересна легенда, която свързва тези два символа. Според нея в края на зимата Богинята намерила ранена птица и за спасяването й я превърнала в заек. Но трансформацията не се осъществла напълно, тъй като заекът придобил способността да снася яйца. Той носи точно тези яйца като дар на Богинята, като преди това ги боядиса в ярки цветове.

Всъщност заекът е символ на много лунни богове. Той олицетворява цикличната природа на луната и на самия живот, а също така символизира интуицията, връзката между боговете и човека и дори възкресението след смъртта. Освен това зайците са известни със своята плодовитост, която се съчетава добре със земеделието, плодородието, благосъстоянието и раждането на нов живот.

Самото яйце се отъждествява с произхода на живота или, както казват езотериците, „състоянието на първичното създание“. В допълнение, яйцата представляват цялата физически проявена вселена, чрез четирите стихии:

Черупката е земята

Тънкият слой вътре е въздуха

Белтъка е водата

Жълтъка е огъня

В древни времена ритуалните яйца не се варяли, а се боядисват сурови. И, разбира се, те не са били предназначени за ядене, а като дар или молба към боговете, за защита, привличане на различни позитивни неща във вашия живот. Ритуалните яйца се боядисвали за себе си или за да се дават един на друг.

По-малко известни символи са гълъбите и ябълките. Гълъбите са свързани с хармония и късмет. Затова на Остара хората се опитвали да намерят гълъбово перо и да получат късмет за цялата година. Ябълките са свързани с шведската богиня Идун или още известно име Идън. Смята се, че тази богиня носи ябълките на живота в своята кошница, давайки вечна младост, сила и безсмъртие на други богове. Затова на Остара мъжете молят богинята да им даде мъжка сила, а жените – да удължат младостта и красотата им.

ПРАЗНУВАНЕ

Най-добре е да празнувате Остара някъде извън града, тъй като природата има лечебна сила на този ден. Можете да празнувате с цялото семейство, заедно с деца и приятели. Ззабавлявайте от сърце и наредете пищна пролетна трапеза. Когато сте далеч от града, на чист въздух, е много добре да провеждате ритуална медитация, за да се настроите на елемента на Земята.

В дома си, можете да украсите олтар

Олтарът е бил символ на божеството и мястото, където можем да разположим символите на празника.

Украсяваме го в съответствие с темата на празника. Всички цветове, свързани с пролетта и топлината, са традиционни: зелено, жълто, розово, светло лилаво и т.н.

На олтара можете да поставите цветни свещи, заешка фигурка, фигурки на Бог и Богиня, боядисани яйца, свежи цветя. Поставете съд, пълен с изворна вода, в който пуснете свежи венчелистчета. Можете да направите свещен кръг от свежи листа.

Остара е чудесно време най-накрая да изхвърлите всичко старо и да се отървете от лошите зависимости, за да освободите място за пристигането на нещо светло и ново. На този празник често се провеждат посвещения. Подходящ е за ритуали за здраве, късмет, богатство, почистване на дома и тялото, за духовно израстване, раждане на деца и укрепване на семейството.

 

РИТУАЛИ

Изберете някои от изброените ритуали и ги направете през седмицата преди и след пролетното равноденствие.

Огнен Ритуал

Почти всички празници на Колелото на годината са придружени от факелни шествия и огнени фестивали и Остара не прави изключение. Но всяко действие има свой смисъл. Ако на Лита горящото колело символизира движението на слънцето по небето, то на Остара е символ на прераждането на Слънцето след зимата и постепенното набиране на сила.

Когато празнувате празник сред природата, можете да запалите огън и да го прескочите един по един. Това не е просто забавление. Това е сериозно ритуално действие, предназначено да прочисти енергията на човек и той да получи защита чрез огнената стихия.

Ритуали за късмет в нов бизнес

Най-простият ритуал за привличане на късмет в живота или в новия бизнес е измиването на прозорците. Необходимо е не само да измиете прозорците, но и да ги украсите с нови завеси с ярки пролетни и слънчеви цветове. Друг интересен начин за привличане на късмет е да изгаряте в специален съд ароматни билки, по свой избор ежедневно на олтара в къщата. Това ще засили положителните вибрации и ще помогне на всички в домакинството да получат късмет.

Почистване на дома

За да направите ритуално почистване у дома, ще ви трябват етерични масла от лимон, бор, мента или чаено дърво. Трябва да пуснете 9 капки върху кофа с гореща вода. Можете да загреете няколко чаени лъжички мента в съд с вряща вода и след това да изсипете запарката в кофа. Измийте подовете, первазите на прозорците, вратите, праговете с ароматната вода. В процеса на работа не забравяйте да направите наричане за радост, щастие, забавление, за да прогоните тъгата, гнева, болестта и така че тъмните дни да отминат

Ритуал за здраве

Изберете някой от дните около равноденствието, в който ще се погрижите за здравето си и дае повишите нивото на своята жизненост. За това е нужно първо да се отървете от апатия, депресия, загуба на сила чрез специална церемония. Тя се провежда на открито пространство (ливада, свободен участък, поляна и др.), обърнати на север.

Същността на ритуалното действие е да почувствате енергията на изходящата зима и да направите намерение, да се сбогувате с отиващата си зима, която разчиства пътя за идващата пролет.

Ритуал за осъществяване на желание

В Остара се пробуждат нови енергии, които могат да бъдат използвани за постигане на вашите цели. Това е най-добрият момент да реализирате заветната си мечта, като я засадите буквално в саксия. Ритуалът е подходящ за дългосрочни планове.

Трябва да вземете семената на растение в дясната си ръка, да си представите какво искате и в медитация да разкажете на семената за това. Без да напускате медитативното състояние, засадете семена в земята. След това направете всичко, за да поникнат, да растат, да цъфтят и да дават плодове. Когато това се случи, желанието ще бъде изпълнено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *